Koirien veripankki

Ojenna tassusi!

Kamusta löytyy koirien veripankki

 

Kamuun avattiin yhteistyössä Eläinklinikka AlmaVetin kanssa koirien veripankki vuonna 2019. Kamun Veripankki palvelee koko Pohjois-Suomen koirien omistajia ja eläinlääkäreitä. Kamusta on jatkuvasti saatavissa luovutuskelpoisia punasoluja sekä plasmaa, joko Kamun omien potilaiden tai tarvittaessa muiden klinikoiden potilaiden käyttöön.

Veripankkitoiminta on voittoa tavoittelematonta. Luovuttajille ei koidu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verestä ainoastaan sen keräyksestä aiheutuvat kulut. Luovuttajakoirilta otettava veri erotellaan Kamussa punasoluiksi sekä plasmaksi.

Haluatko ilmoittaa koirasi verenluovuttajaksi?

Eläinlääkäriasema Kamu etsii jatkuvasti uusia koiria veripankkirekisteriinsä, jotka haluavat auttaa. Veripankkitoiminta perustuu kokonaan vapaaehtoiseen verenluovuttajakoirien apuun. Ennen verenluovutusta luovuttajaksi ilmoittautuneet koirat kutsutaan veriryhmämääritystestiin. Verenluovutukseen tuleville koirille tehdään terveystarkastus, ja niiltä otetaan verinäyte veriryhmämääritystä ja perusveriarvoja varten.

Koirilla on useita veriryhmiä. Merkittävin koirien veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1-veriryhmä. Koiran voi ilmoittaa Kamun verenluovuttajarekisteriin vaikka sitä ei ole veriryhmätestattu.

Luovuttajakoiraksi voi ilmoittautua puhelimitse Kamun numeroon 020 1213 900 tai sähköpostilla info@oulunkamu.fi. Kamusta ollaan sitten yhteydessä omistajaan koiran veriryhmätestausta ja luovutusta varten. Luovuttajarekisteristä tavoitamme tarvittaessa nopeasti myös kokoveren luovuttajia Kamuun.

Kuka tarvitsee verta?

Kuka tahansa lemmikki voi joutua tilanteeseen, jossa luovutettu veri voi pelastaa sen elämän. Yleisimpiä verensiirrosta apua saaneita potilaita ovat mm. vakavasta anemiasta tai hyytymistekijöiden puutteesta kärsivät koirat, rotanmyrkkyä syöneet, käärmeen pureman saaneet tai onnettomuuteen joutuneet koirat.

Minkälainen koira voi luovuttaa verta?

Kaiken rotuiset koirat voi ilmoittaa mukaan veripankkitoimintaan. Koiran ei tarvitse olla rekisteröity, mutta soveltuakseen luovuttajaksi sen tulee olla:
• terve
• 2-7 vuotias
• yli 25 kg
• säännöllisesti rokotettu ja loishäädetty ja
• asunut Suomessa viimeiset 12 kk.

Myös kastroitu tai steriloitu koira sopii luovuttajaksi. Leikkausoperaatiosta tulee olla kulunut kuitenkin sen verran aikaa, että lemmikki on toipunut leikkauksesta hyvin ja on terve.

Ulkomailla käyneet koirat saattavat kantaa piileviä tauteja, jotka voivat levitä verivälitteisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että luovuttajan rokotukset ja madotukset on hoidettu säännöllisesti ja koira on asunut Suomessa viimeiset 12 kk.

Luovuttajakoiraksi ei sovellu koira, joka on saanut verensiirtoja tai narttu, joka on ollut tiineenä. Tiineys voi kehittää nartulle veriryhmän vasta-aineita toista veriryhmää vastaan ja vasta-aineet voivat joissakin tapauksissa aiheuttaa vastaanottajalle punasolujen hajoamista.

Miten koiran verenluovutus tapahtuu?

Verenluovutusta varten luovuttajakoira rauhoitetaan ja kanyylin laittoalueelta ajetaan karvat ja se puhdistetaan huolellisesti. Luovutettava veri otetaan koiran kaulasuonesta ja verenluovutuksen ajan luovuttajakoira saa suonensisäisesti nestettä korvaamaan luovutetun verimäärän. Koirassa on verta koiran koosta riippuen 7-10 % koiran painosta. Verenluovutuksessa koirasta otetaan määrällisesti verta paljon (n. 1/2 l), tästä syystä luovuttajan painoalarajaksi on laitettu 25 kg.

Keräystoimenpide on luovuttajalle vaaraton, eikä siitä aiheudu luovuttajalle kuluja. Verenluovutuskäynti kestää noin tunnin. Luovuttajan tulisi välttää raskasta rasitusta seuraavan kahden viikon ajan. Käytetyistä rauhoitus-/nukutusaineista tulee 7 vrk dopingkielto kokeisiin ja kilpailuihin. Koira voi käydä verenluovutuksessa enintään 3 kertaa vuodessa.

Kiitokseksi urotyöstä Kamun Veripankille verenluovuttajakoira saa mukaansa ruokasäkin jonka mahdollistaa Hill´s Suomi.

Kamun veripankin mahdollistajat

Kamun veripankkitoiminnan mahdollistavat vapaaehtoisten luovuttajien lisäksi Eläinklinikka AlmaVet, Hill´s Suomi, Prevett, IDEXX sekä Triolab. Suuri kiitos sponsoreillemme sekä yhteistyökumppaneille!