PEVISA – tutkimukset

Miksi terveystutkimukset kannattavat?

Viralliset terveystutkimukset antavat arvokasta tietoa koirasi terveydestä koko rotua ajatellen. Suomen Kennelliiton tietokantaan tallennetut viralliset terveystiedot auttavat kasvattajia tekemään parempia jalostusvalintoja ja terveystulosten avulla voidaan pitää silmällä koko rodun terveystilannetta.

Ennen virallisiin tutkimuksiin tulemista, tee etukäteen valmiiksi terveystutkimuslähetteet Suomen Kennelliiton Omakoira-palvelussa. Itse tehty terveyslähete on edullisempi kuin klinikalla tehty ja se nopeuttaa klinikalla asiointia. Kennelliitto vaatii sähköisen ennakkolähetteen myös paperille täytettävistä virallisista jalostustutkimuksista, joita ovat vielä silmätarkastus, maksatutkimus ja polveutumisen varmentaminen. Huomioithan että klinikka ei voi tehdä lähetettä asiakkaan puolesta. Varatkaa käynnille mukaan myös koiran viralliset rekisteripaperit.

Mikäli teette lähetteet Omakoira- sovelluksen kautta, löydätte lähetteet kohdasta: Tutkimuslähetteet- tilaa uusi tutkimuslähete. Terveyslähetteen teko on helppoa ja lähetteen voi tehdä, vaikka sinulla ei olisi tunnuksia Suomen Kennelliiton palveluun. Lisätietoja Suomen Kennelliiton terveystutkimuslähetteestä löydät täältä.

 

Viralliset luustokuvaukset

Luustokuvaukset tehdään röngentutkimuksena. Viralliset luustokuvat kuvataan Kamussa ja  kuvat lähetetään sähköisesti lausuttavaksi Suomen Kennelliiton asiantuntijalle. Virallisisssa luustokuvauksissa voidaan kuvata koiran kyynärpäät, olkapäät, selkä ja lonkat. Kuvausikä riippuu koiran rodusta, yleensä kuvauksia suoritetaan kun koira täyttää 12, 18 tai 24 kuukautta. Lonkkakuvat lausutaan asteikolla A-E, kyynärkuvat lausutaan asteikolla 0-2 ja selkäkuvista voidaan lausua välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV), spondyloosi SP ja myös nikamien epämuotoisuus (VA).

Röntgenkuvaukset tehdään lemmikin ollessa rauhoitettuna.

 

Viralliset silmätarkastukset

Virallisessa silmätarkastuksessa tunnistusmerkityn eläimen silmät tutkitaan silmänpohjan, lasiaisen, linssin, värikalvon, etukammion, sarveiskalvon, sidekalvon ja luomen rakenteiden poikkeavuuksien varalta. Virallisen silmätarkastuksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä perinnöllisten silmäsairauksien esiintymistä.

Silmätutkimuksen tekevät siihen erikseen kouluttautuneet silmätarkastuseläinlääkärit.

Silmätarkastukseen on hyvä tulla ajoissa (n. 30 minuuttia ennen varsinaista aikaa), sillä ennen tarkastusta lemmikille laitetaan pupilleja laajentavia silmätippoja kolme kertaa 5 minuutin välein molempiin silmiin. Kotona on hyvä harjoitella etukäteen silmätippojen laittoa lemmikille, jotta toimenpide ei suotta pitkity.

Gonioskopia eli silmän kammiokulman tähystys voidaan tehdä osana virallista silmätarkastusta tai erillisenä lisätutkimuksena (epävirallinen lausunto). Gonioskopia tehdään ilman pupilleja laajentavia silmätippoja. Mikäli tarvitset gonioskopian osaksi virallista silmätarkastuslausuntoa muista ilmoittaa asiasta ajanvaraukseemme aikaa varatessasi. Huomioithan että gonioskopian ajanvaraukset onnistuvat vain puhelimitse.

 

Tarkastusten hinnasto:

 • Virallinen silmätarkastus 97 €
 • Virallinen silmä- ja polvitarkastus 127,30 €
 • Virallinen silmä- ja polvitarkastus ja sydänkuuntelu 158 €
 • Virallinen silmätarkastus ja lonkkakuvaus 220 € + lääkkeet
 • Virallinen silmätarkastus ja lonkka- ja kyynärkuvaus 250 € + lääkkeet
 • Virallinen silmä- ja polvitarkastus ja lonkkakuvaus 250 € + lääkkeet
 • Virallinen silmä- ja polvitarkastus ja lonkka- ja kyynärkuvaus 281 € + lääkkeet
 • Virallinen silmä- ja polvitarkastus, sydänkuuntelu ja lonkka- ja kyynärkuvaus 312 € + lääkkeet
 • Virallinen silmä- ja polvitarkastus, sydänkuuntelu ja lonkka-, kyynär- ja selkäkuvaus (4 kuvaa) 408 € + lääkkeet
 • Gonioskopia ja virallinen silmätarkastus 162,50 €

Hintoihin lisätään käytetyn rauhoitteen ja herätteen määrä, lääkkeiden hinta noin 3 € / 10 kg.

 

Kuvausten hinnasto

 • Virallinen lonkkakuvaus 153 € + lääkkeet
 • Virallinen kyynärkuvaus 153 € + lääkkeet
 • Virallinen olkakuvaus 153 € + lääkkeet
 • Virallinen lonkka- ja kyynärkuvaus 182 € + lääkkeet
 • Virallinen selkäkuvaus (4 kuvaa) 208 € + lääkkeet
 • Virallinen selkäkuvaus (6 kuvaa) 237 € + lääkkeet
 • Virallinen selkäkuvaus (8 kuvaa) 266 € + lääkkeet
 • Virallinen selkäkuvaus muun virallisen kuvauksen yhteydessä (4 kuvaa) 96 € + lääkkeet
 • Virallinen selkäkuvaus muun virallisen kuvauksen yhteydessä (6 kuvaa) 124 € +lääkkeet
 • Virallinen selkäkuvaus muun virallisen kuvauksen yhteydessä (8 kuvaa) 153 € +lääkkeet

Hintoihin lisätään käytetyn rauhoitteen ja herätteen määrä, lääkkeiden hinta noin 3 € / 10 kg.

 

Joukkotarkastukset

Kamussa järjestetään säännöllisesti virallisten jalostustutkimusten joukkotarkastusiltoja, joihin voit ilmoittaa yhden tai useamman koiran. Myös kasvattajat tai rotuyhdistykset voivat varata koko illan tai osan illasta, jos haluatte tulla joukkotarkastukseen porukalla. Joukkotarkastuksissa viralliset PEVISA-tutkimukset -10 % normihinnasta.

Järjestämme välillä joukkotarkastuksia myös lauantaisin, kysy lisää ajanvarauksestamme.

Joukkotarkastuksien ajanvaraukset vain puhelimitse: 020 1213 900