Iho- ja korvasairaudet – Dermatologia

Lemmikin iho- ja korvasairaudet

Koiran ja kissan iho- ja korvasairauksien taustalla voi olla monia eri syitä. Tyypillisimpiä  iho-oireita lemmikillä ovat kutina, punoitus, karvattomuus, hilseily, korvatulehdukset sekä kiinteät tunnettavissa olevat muutokset, kuten patit ja ihokasvaimet. Oireiden taustalla saattaa olla allergioita, loistartuntoja, autoimmuunisairauksia, lääkeainereaktioita, stressireaktioita tai hormonitoiminnan häiriöitä kuten kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Diagnoosia varten eläinlääkäri kerää koirasta huolelliset taustatiedot, tekee lemmikillesi yleistutkimuksen ja ottaa tarvittaessa näytteet laboratoriotutkimuksia varten. Tyypillisiä diagnostisia tutkimuksia ovat ihon pinnalta otettavat solunäytteet, raapenäytteet ja karvanäytteet.

Raapenäytettä varten eläinlääkäri raaputtaa veitsenterällä lemmikin ihosta solukkoa näytelasille. Teippinäytettä varten teipinpalaa painetaan lemmikin ihoa vasten ja näyte siirretään näytelasille. Sivelyssä lemmikin iholta tai korvasta, otetaan vanupuikolla näyte, joka siirretään näytelasille. Näytteenoton jälkeen näytteet usein värjätään paremman erottuvuuden saamiseksi ja tämän jälkeen näytteet mikroskopoidaan. Näytteistä etsitään mm. merkkejä tulehduksesta, bakteereja, hiivoja sekä loisia.

Lisätutkimuksena voidaan tarvittaessa ottaa verinäytteitä, koepaloja iholta tai laatia eliminaatiodieetti.

Yleistutkimuksen ja laboratoriotutkimusten perusteella eläinlääkäri tekee lemmikillesi hoitosuunnitelman. Ihosairauksien hoito perustuu kliinisten oireiden hoitoon sekä oireiden aiheuttajan hoitoon, välttämiseen tai poistamiseen. Ihosairauksien hoitaminen on usein aikaa vievää ”salapoliistyötä”. Hoito vaatii myös hyvää yhteistyötä omistajan ja klinikan välillä. Huolellisella kotihoidolla on suuri merkitys hoidon onnistumisen kannalta ja se vaatii omistajalta sitoutumista sekä pitkäjänteisyyttä.

Joskus ihosairauksien hoito vaatii pysyvää lääkitystä, jolla lemmikin oireet saadaan pidettyä siedettävällä tasolla.

Koiran ulkokorvantulehdus

Ulkokorvantulehdus on koirilla yleinen vaiva. Toistuvien ulkokorvantulehdusten taustalla on aina jokin altistava syy, joka on tunnistettava ja hoidettava, jotta tulehduskierteestä päästään eroon. Pitkittyvät ja toistuvat korvatulehdukset ahtauttavat korvakäytäviä, jotka altistavat uusille tulehduksille ja vaikeuttavat tai saattavat jopa estää paranemista. Joillain koiraroduilla korvakäytävät ovat jo lähtökohtaisesti ahtaat ja huonosti tuulettuvat.

Tulehtuneesta korvasta on tärkeää ottaa näytteet, jotta osataan valita oikea hoito ja määritellä sopiva hoidon pituus. Mikäli korvissa on runsaasti eritettä, joka ei lähde tavanomaisella puhdistuksella pois, korvat tulee huuhdella nukutuksessa (video-otoskopia), jotta korvatipat pääsevät vaikuttamaan kunnolla.

• Äkillinen korvaoire 160 € (ilman rauhoitusta ja kotiin lähteviä lääkkeitä)
• Ihopotilas, pidempään jatkunut vaiva tai lähetepotilas 250 €
• Ihopotilas, kontrollikäynti 150 €

• Korvahuuhtelu, video-otoskopia inhalaatioanestesiassa 680 – 880 €

Korvahuuhtelun hinta sisältää korvakäytävien CBCT-kuvauksen. CBCT-kuvauksella selvitetään riittääkö pelkkä ulkokorvan huuhtelu (680 €) vai huuhdellaanko myös sisäkorva (880 €).

Otamme vastaan myös lähetepotilaita lemmikien iho- ja korvasairauksissa.