Kennelyskää liikenteessä

Kennelyskää on nyt liikenteessä! Kennelyskä on yleinen koirien hengitystieinfektio, joka tarttuu herkästi. Kennelyskä tarttuu herkästi muihin koiriin, joten koirakontakteja on syytä välttää sairastaessa sekä noin 2 viikkoa oireiden hävittyä.

KENNELYSKÄN OIREET

Tyypillisin kennelyskän oire on äkillisesti alkanut kuiva, hakkaava yskä, joka pahenee rasituksessa, koiran innostuessa ja esimerkiksi kaulapannan painaessa henkitorvea. Muita oireita ovat liman ja vaahdon yökkiminen, joka saattaa näyttää oksentamiselta. Lisäksi potilaalla voi olla silmä- ja sierainvuotoa sekä kuumetta.

KENNELYSKÄN HOITO

Lievät kennelyskätapaukset paranevat levossa itsestään 1-2 viikon kuluessa. Jos oireet ovat voimakkaat tai potilaalla on tulehdukselle altistavia tekijöitä (pentu, jättirotu, vanha, immuunisupressio, sydän- tai keuhkosairaus) kennelyskää hoidetaan myös eläinlääkärin arvion mukaan tarvittaessa lääkehoidolla.

ENSIAPU KENNELYSKÄÄN, KOTIHOITO-OHJEET

Lemmikki on syytä pitää levossa, kunnes oireet helpottavat. Mikäli yskiminen ja limaneritys on voimakasta, kotona voi kokeilla höyryhengitystä oireiden helpottamiseksi. Höyryhengitystä varten koiraa pidetään esimerkiksi höyrytetyssä suihkuhuoneessa 10-20 minuutin ajan. Koiran rintakehää voi myös taputella kämmenillä eri kohdista limanirrotuksen helpottamiseksi.

Ulkoillessa on suositeltua käyttää valjaita kaulapannan sijaan henkitorviärsytyksen vähentämiseksi. Ulkoilu tulee rajoittaa vain tarpeelliseen liikuntaan.

Mikäli koiran kennelyskäoireet pitkittyvät, lemmikin on hankala hengittää tai lemmikin vointi heikkenee, ole yhteyksissä eläinlääkäriin.

KENNELYSKÄROKOTE

Koira voidaan rokottaa kennelyskää vastaan. Kennelyskärokote ei välttämättä suojaa itse tartunnalta, mutta lieventää koiran oireita sen saadessa tartunnan. Kennelyskää vastaan rokotettu koira ei kennelyskään sairastuneena myöskään levitä sitä yhtä tehokkaasti kuin rokottamaton kennelyskään sairastunut koira. Rokotettu koira voi myös sairastaa kennelyskän täysin oireettomana.

#kamu #oulunkamu #kennelyskä