Ensiapu kyyn puremaan

Kun kyy puree ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.
 
Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon ja silloin paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema raajassa on vaarallisempi.
 
Puremakohdassa nähdään ensin mustelmainen värimuutos. Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.
 
Jos purema on kuonossa, voi koiran tai kissan koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta.
 
Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan.
 
Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin.
 
Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä (ei tavallisella särkylääkkeellä). Tarvittaessa seurataan myös lemmikin veri- ja virtsanäytteitä. Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi lisäksi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta. Vasta-ainetta löytyy myös Eläinlääkäriasema Kamusta.
 
JOS EPÄILET, ETTÄ KYY ON PURRUT KOIRAASI TAI KISSAASI
1) Rauhoita lemmikkiäsi, jotta se pysyisi aloillaan. Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista.
2) Mahdollisuuksien mukaan kanna lemmikki autoon ja ota aina yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin.
3) Älä anna lemmikille kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus vaikeuttaa hengitystä.
Ensiapuohjeet kyyn puremaan löytyvät myös Kamun tietopankista. 
 
#kamu #oulunkamu #kyynpurema